Easy Recipes

လုပ်ရလွယ်ကူပြီး အစားအစာတွေကို ပိုအရသာရှိစေမယ့် အလန်းစား ဆော့စ်လုပ်နည်းများ

January 12, 2021

ဆော့စ်ဆိုတာက အစားအစာတွေရဲ့ အသက်တစ်ခုပါ။ ဆော့စ်ကြောင့် အစားအစာတွေ ပိုအရသာရှိလာနိုင်သလို ဆော့စ်ကြောင့်လည်း အရသာပျက်သွားနိုင်ပါတယ်။ ဆော့စ်ကို ကြိုက်နှစ်သက်တဲ့သူရှိသလို မကြိုက်နှစ်သက်တဲ့ သူတွေလည်းရှိနေနိုင်ပါတယ်။

Foodie အများစုကတော့ ဆော့စ်ကိုကြိုက်နှစ်သက်ကြပါတယ်။ BBQ စားတဲ့အခါ ဖြစ်ဖြစ်၊ ပင်လယ်စာစားတဲ့အခါ ဖြစ်ဖြစ်၊ ကြက်ကြော်စားတဲ့အခါပဲ ဖြစ်ဖြစ် ဆော့စ်ဆိုတာက မပါမဖြစ် အရာပါ။ စားသောက်ဆိုင်တွေမှာတော့ ဆော့စ်ကောင်းကောင်းတွေ ရှိနိုင်ပေမယ့် အိမ်မှာတော့ ဆော့စ်ကောင်းကောင်း တစ်ခွက်ရှိနေဖို့ဆိုတာ နဲနဲ ခက်ခဲပါတယ်။ 

မိသားစုတွေနဲ့ အတူတူစားကြတဲ့အခါ၊ သူငယ်ချင်းတွေ မုန့်စုစားကြတဲ့ အခါ အိမ်မှာ ဆော့စ်ကောင်းကောင်းလေး မရှိလို့ စိတ်ညစ်နေနိုင်ပါတယ်။ ဒါ့ကြောင့် အိမ်မှာ အလွယ်တကူ လုပ်လို့ရပြီး အစားအစာတွေကို အရသာရှိစေမယ့် ဆော့လုပ်နည်းလေးတွေကို မျှဝေပေးချင်ပါတယ်။

ထိုင်းငရုတ်အချိုဆော့စ် ( Thai sweet chilli sauce )

Image may contain: food

လက်ညှိုးအရွယ်ရှိတဲ့ ငရုတ်အနီ အစိုသီး အတောင့် ၂၀ မှာ စပ်တဲ့ ငရုတ်အနီအစိုအသေးတောင့် ၅ တောင့်ထည့်ပါ။ ကြက်သွန်ဖြူ ၅ မွှာနဲ့ ခွဲကြမ်းဖြစ်အောင်ထောင်းပါ ( သိပ်မကြေသလို / သိပ်ပြီးအဖတ် မကြီးစေရ)။

ထောင်းထားတဲ့ ငရုတ်သီးနဲ့ ကြက်သွန်ဖြူကို ရေ လိုသလောက် / အနေတော်ထည့်ပါ။ ဆား/ သကြား/ ရှာလကာရေ ထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူဆောင် ကျိုပါ ( အရသာမှာ ချိုချဉ် )။

အရသာ စိတ်တိုင်းကျပြီဆိုရင် ကော်မှုန့်ကို ရေ နဲ့ အနေတော်ဖျော်ပြီး မပျစ် မကျဲ အနေအထားရောက်အောင် ထည့်မွှေပေးပါ။

Sauce အေးသွားပြီးနောက် စားခါနီး သံပုရာရေ အနည်းငယ် ညှစ်ထည့်ပါက အနံ့ပိုမွှေးပါတယ်။ (တချို့ကတော့ငရုတ်သီးအစိုတောင့်နေရာမှာအိမ်မှာရှိတဲ့ငရုတ်သီးအစိမ်းမှုန့်ခွဲကြမ်းကိုလဲသုံးကြပါတယ်)

အအေးခံပြီး ဗူးသန့်သန့် နဲ့ထားပါက နှစ်ချီအထားခံပါတယ်။ စားခါနီးမှာ ရှောက်ရွက်လေး သေးမျှင်လှီးပြီး စားလို့ရပါတယ်။ (အနောက်နိုင်ငံတွေမှာ ခရမ်းချဉ်သီးပါတဲ့ အစားအစာတိုင်းမှာ သကြားအမြဲသုံးလေ့ရှိကြပါတယ်)

ခရမ်းချဉ်သီးဆော့စ် ( tomato sauce )

Image may contain: drink and food

ခရမ်းချဉ်သီးရဲရဲနီ အမှည့် ( ripe tomatoes) ကို လေးစိတ်စိတ်ပြီး ရေနည်းနည်းထည့် အဖုံးအုပ်ကာ အိနပ်နေအောင်ပြုတ်ပါ။

ပြီးရင် blender နဲ့ ကြေအောင်ကြိတ်ပါ။ ကြိတ်ပြီးရင် ဆန်ခါ အစိပ်နဲ့ အနှစ်တိုက်ချပါ ( အစေ့နဲ့ အခွံ မပါစေရ)။

ရလာတဲ့ အနှစ်ကို ဆား / (သကြား ၂ ဆ/ရှာလကာရေ ၁ ဆ) / အရောင်တင်မှုန့်( ငရုတ်သီးမှုန့် ( အရောင်အတွက်)/ရေအနည်းငယ်ထည့်ပြီး မီးအေးအေးနဲ့ အဆက်မပြတ် ၄၅ မိနစ်လောက် မွှေပေးပါ။

အလိုလို နီရဲပြီး ပျစ်လာတာကို တွေ့ရပါမယ်။( ဘယ် အရောင်ဆိုးဆေး ( food colour)မှ ထည့်စရာ မလိုပါ )

ရေ ကျန် မကျန် သိလိုပါက အနည်းငယ် ယူပြီး ပန်းကန် နှုတ်ခမ်းမှာ တင်ကြည့်ပါ( ရေစိမ့်ထွက် မလာပါက ရပါပြီ )။

ရေမကျန်ပါက နှစ်ချီပြီး အထားခံပါတယ်။ မိမိစားလိုတဲ့ အချိန်မှာ စားလို့ရအောင် အခန်းအပူချိန်အတိုင်း အအေးခံပြီး ဗူးသန့်သန့်နဲ့ လေလုံအောင် ထည့်ပိတ်ထားပါ။

ယိုးဒယား အကင်ဆော့စ်

Image may contain: food

ဒီဆောစ့်ကတော့ အကင်တွေနဲ့တွဲစားရင် အရမ်းမိုက်ပါတယ်။ အထူးသဖြင့် ယိုးဒယားအကင်လိုမျိုး လုပ်နည်းကတော့ ထင်သလောက်မခက်ဘူး။ 

လိုအပ်တဲ့ပစ္စည်း

-ငရုတ်သီးအစိမ်းအသေး ၁၀တောင့် (ဘာကြောင့်ငရုတ်သီးအစိမ်းသုံးလည်းဆိုတော့ငရုတ်သီးအစိမ်းအနံ့သင်းသင်းလေးကပိုပြီးစားလို့ကောင်းလို့ပါ။ ငရုတ်သီးအနီကတော့ အပေါ်ကနေ အလှဆင်တဲ့အခါပဲ အသုံးပြုပါတယ်)

-နံနံပင် လက်တစ်ဆုပ်စာ

-ကြက်သွန်ဖြူ အကြီး ၁မွှာ

-ထန်းလျှက်အခဲ ၃ခဲ

-သကြား ၂ဇွန်း

-ဆား ၁ဇွန်း

-သံပုရာရည် ၄ဇွန်း

-ငံပြာရည် ၃ဇွန်း

လုပ်နည်း

အရင်ဆုံးဆုံထဲငရုတ်သီးကိုထောင်းပါ။ ထောင်းပြီးရင်နံနံပင်ထောင်းပါ။ ကြက်သွန်ဖြူ ထောင်းပါ။ ထောင်းသမျှဟာတွေသမအောင်မွှေပေးပါ။ ထောင်းတဲ့အခါလည်းကြေညက်အောင်ထောင်းပါ။

ထောင်းထားတာတွေလည်း ကြေညက်သွားပြီး အကုန်လုံးလည်းသ မသွားပြီဆိုရင် ထန်းလျှက်ကိုထောင်းပါ။ ထန်းလျှက်ထောင်းပြီး သကြား ၊ ဆား ၊ ငံပြာရည်၊သံပုရာရည်ထည့်ပြီး အချဉ်ရည် သမသွားအောင်ရောပေးပါ။ တစ်အားပျစ်နေရင် ရေ ၃ ဇွန်းလောက်ထည့်ပေးပါ။

ပီဇာဆော့စ် ( Sauce for pizza )
 

Image may contain: candles

ခရမ်းချဉ်သီးကို ခြမ်းပြီး အိနပ်နေအောင် ပြုတ်ထားပါ။ ကြက်သွန်ဖြူ/နီ ကိုထောပတ်နဲ့ ဆီသတ်ပါ။ Basil leaves / Oregano / thyme/Dill/Rosemary/bay leaves စတဲ့ western herbs (အနောက်တိုင်း ဟင်းခပ် အရွက်)တွေထည့်ပါ ( Ocean မှာရှိပါတယ်)။

အနံ့မွှေးလာရင် ပြုတ်ထားတဲ့ ခရမ်းချဉ်သီးတွေကို ( ရေမပါဘဲ ) ထည့်မွှေချေပါ။ ကြေသွားပြီးရင် blender နဲ့ မွှေပါ။  ပြီးရင် ဆန်ခါနဲ့ စစ်ပါ။ ရလာတဲ့ အနှစ်တွေကို ဒယ်မှာ ပြန်ထည့်ပြီး ဆား/ သံပုရာရေ( လိုအပ်ရင်)/ သကြား/ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် ထည့်မွှေပါ။

တချို့ကတော့ apple juice / Apple cider Vinegar တွေ ထည့်ကြပါတယ်။ မီးအေးအေးနဲ့ ၄၅ မိနစ် ၁ နာရီထိ ပျစ်လာအောင်မွှေပေးပါ။ ( တကယ်တမ်း ကြာချိန်က ၄ နာရီလောက်ထိ နှပ်ထားရပါတယ် )

ဒါမှသာ juicy အနှစ်အရသာ ပြည့်စုံလာပါတယ်။ အအေးခံပြီး ဗူးသန့်သန့်နဲ့ လေလုံအောင် ပိတ်ထားပါ။ အအေးခန်း( 14'C )မှာ ထားပါက အနည်းဆုံး လချီ ပြီးအထားခံပါတယ်။ ရေခဲခန်း ( - 18 ' C ) မှာ ထားရင် နှစ်ချီ အထားခံပါတယ်။ ( လိုတဲ့အခါ အခန်းအပူချိန်အတိုင်း အရေဖျော်ပြီး ပြန်နွှေးသုံးပါ )

အီတလီခေါက်ဆွဲ Spaghetti ကိုပြုတ်ထားပြီး ဒီ Sauce ထဲမှာ ပုဇွန်/ကမာ/ပြည်ကြီးငါး/ဂုန်း စသည့် ( seafood) ပြုတ်ထည့်ပါက " Spaghetti seafood Mariana " ဖြစ်သွားပါတယ်။ ကြက်/ဝက် (ကြိတ်သား) (minced meat) ထည့်ပါက " Spaghetti Bolonise " ဖြစ်သွားပါတယ်။

အပေါ်ကနေ permisam cheese ဖြူးတင် Chopped parsley နဲ့ အလှဆင်ပါ (Napolitan Sauce အဖြစ် အသုံးပြုနိုင်သလို ( Beef Stewed / Mutton Stewed )) အမဲစတူး / ဆိတ်စတူးတို့မှာ ဥနီ ( Carrot)/ စလေရီ ( celery) နဲ့ဒီ Sauce ကိုသုံးပြီး နှပ်ထားနိုင်ပါတယ်။

ပင်လယ်စာ ဆော့စ်

Image may contain: food

 ပင်လယ်စာတွေနဲ့ တွဲစားလို့ရတဲ့ ဆောစ့်လုပ်နည်းကို အလွယ်ကူဆုံးနဲ့ အိမ်မှာ လုပ်စားနိုင်ပါပြီ။ 

ပြုလုပ်ပုံ

ငရုတ်သီး စိမ်း အစိမ်းရောင်အတောင့်ကိုပဲအသုံးပြုပါ။ ပထမဆုံးငရုတ်သီးစိမ်းတွေကို အိလာအောင်အရင်ပြုတ်ပြီး ဆုံထဲမှာညက်အောင်ထောင်းပါ။ မန်ကျည်းမှည့်ရည်ကို ပျစ်ပျစ်မဖျော်ပဲ ခပ်ကျဲကျဲအနေထားတိုင်းဖျော်ထားပြီး ဆား၊ သကြား၊ အရသာမူန့်အနည်းငယ်ထည့်ပြီး ရောသမမွှေပေးရင်
ရပါပြီ။

By The Myanmar Restaurant Guide

Credit


Read 91 times.